Faci deja parte din proiect?

CONTUL MEU

sau

ÎNREGISTREAZĂ-TE

Activități ce se pot organiza în cadrul proiectului Eco Junior


( se pot alege una sau mai multe activitati din cele specificate mai jos )

( profesorul implicat in proiect poate organiza si alte activitatile decat cele specificate mai jos )


Videoproiectii despre turism si ecologie
In cadurul unor videoproiectii se vor prezenta diverse arii naturale protejate din tara noastra, diverse probleme de mediu si se vor discuta cu reprezentantii asociatiei sau cu profesorii pe aceste teme.
Ex: Ce este o arie protejata, daca cunosc arii protejate naturale din tara, ce trebuie sa facem noi sa nu mai poluam pamantul, etc.


Afisul meu ecologic
Este o activitate unde elevii pot participa individual sau impartiti pe grupuri si vor avea de realizat un afis ecologic despre tara noastra sau despre pamant intr-un timp sabilit de catre reprezentanti, dupa care fiecare persoana/grup de persoane il vor prezenta sau il va prezenta dupa caz in fata celorlalti colegi.
Afisul poate fi color / alb – negru / colaj de poze / etc.


Cum să ne orientăm...
Va fi organizat un poligon de orientare cu 5-7 posturi de control, prevazute cu lampioane in culorile alb-rosu si perforatoare diferit pentru fiecare post control.
Fiecare participant va primi o harta cu elemente cartografice generale, ce va avea pe margine numerotate posturile de control. Elevii vor composta fiecare post de control in casuta corespunzatoare.
Poligonul de orientare nu va avea mai mult de 100 m, posturile fiind amplasate la vedere, in camp deschis, astfel incat concurentii le vor identifica cu usurinta si vor fi supravegheati pe tot parcursul probei.
Se va organiza un punct de asteptare, un punct de start si un punct de sosire.
Desfasurarea jocului:
Exempul: Echipa VERDE, alcatuita din X ECO JUNIORI se prezinta la punctul de asteptare. Fiecare concurent primeste harta, instructiunile si sunt aliniati unul in spatele celuilalt. Din 20 in 20 de secunde cate un concurent va trece in punctul de start si va pleca in traseu. Concurentul trebuie sa composteze pe harta toate posturile si apoi sa se indrepte catre zona de sosire, unde va preda harta.
Castiga echipa care parcurge traseul in cel mai scurt timp.


Oare ne cunoastem colegii?
Copiii se impart in doua echipe egale. Doi animatori tin un cearceaf sau o panza de culoare inchisa intre cele doua echipe, in asa fel incat cele doua echipe sa nu se vada. Fiecare echipa isi alege un reprezentat prin rotatie care va sta pitit in fata cearceafului. In momentul in care animatorii lasa jos cearceaful, fiecare copil trebuie sa spuna numele celuialt copil din fata sa. Castiga echipa a carui reprezenant a spus corect si mai repede numele reprezentantului echipei adverse, iar copilul care a pierdut trece la echipa castigatoare.
O varianta mai scurta a jocului consta in inchierea acestuia dupa ce fiecare component al echipei a spus numele adversarului. Castiga echipa care a adunat mai multe persoane.


Sa alergam in sac
Acest joc se poate juca individual sau pe echipe. Primul concurent din cele cinci-sase echipa ( spre exemplu ) se introduce intr-un sac (de rafie de preferat), tinandu-se de marginile acestuia, la semnalul coordonatorului de joc, acesta se va deplasa prin sarituri repetate, pe o distanta de 20 metrii ( este recomandat ca acest joc sa se desfasoare pe iarba ) va ocolii un fanion si se va intoarce la locul de plecare. Daca exista mai multi saci si echipe se va juca in stil de stafeta. Va castiga echipa care obtine cel mai bun timp. Daca se cade pe traseu, jucatorul reia cursa insa timpul nu se opreste.


Oul si lingura
Acest joc se poate organiza pe echipe (tip stafeta) sau individual. Primul concurent va avea la dispozitie o lingura in care se aseaza un OU (fiert de preferat) iar lingura se va tine in gura sau in mana dupa caz. La semnalul coordonatorului de joc, concurentul / concurentii vor alerga pe o distanta de 20m unde vor ocolii un fanion sau mai multe dupa caz. Concurentul nu are voie sa isi aseze oul in lingura sau sa o atinga cu mana sau cu o alta mana dupa caz. Daca Oul pica din lingura jucatorul este descalificat sau echipa primeste un minus de puncte. Pentru respectarea normelor de igiena se recomanda ca fiecare concurent sa aiba lingura proprie.


Trasul sforii
Pentru a defasura acest joc avem nevoie de o frangie groasa, lunga de 10 – 15m, iar mijlocul frangiei se macheaza cu o alta sfoara colorata sau cu un fanion si se va trasa o linie (delimitare de teren, poate fi chiar si imaginara pentru a nu distruge gazonul) care va corespunde cu marcarea frangiei. Pe de o parte si alta a liniei se va lasa un spatiu de 1m latime. Jucatorii se impart in doua echipe. La semnalul coordonatorului, jucatorii apuca franghia cu ambele maini, o ridica la nivelul soldului si la comanda “start” jucatorii isi unesc fortele pentru a trage echipa adversa dincolo de delimitarea zonei.


Eu spun doar adevarul
Fiecare copil isi va nota trei lucru despre el insusi ( doua dintre acesta sa fie reale iar al treilea fals ). Cand acestia au terminat de scris, cereti fiecarui copil sa citeasca pe rand ce au scris. Apoi grupul trebuie sa ghiceasca care lucruri sunt adevarate si care au fost o minciuna. Acest joc permite copiilor sa se cunoasca mai bine.


Imparate, Imparate cat este ora?
Se va alege un copil drept Imparat care va da “porunci”, restul copiilor stau la o distanta aleasa de coordonator. Copii stau la o distanta mare si trebuie sa ia locul imparatului. Fiecare copil striga pe rand “Imparate, imparate cat este ora?”. Imparatul va raspunde la fiecare in mod diferit: 10 pasi de uriasi, 3 pasi de furnica, o mamaliga ( trbuie sa se invarte o data). Cel care se aprorie cel mai repede de el, ii va lua locul.


ÎNAPOI